Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
0
Usporedba
0
Favoriti
Čisto rublje - kako su naše bake čudesno uklanjale mrlje?

Čisto rublje - kako su naše bake čudesno uklanjale mrlje?

Datum objave: 29. 09. 2020.

Sjećate li se kako je rublje uvijek bilo čisto i mirisno? Svakodnevno se borimo s mrljama koje znaju zadavati glavobolju kad se dogode na našem dragom odjevnom predmetu. I zaigrana djeca koja se vrate iz parka s mrljama od trave i umrljana blatom zadaju nam glavobolju, a uklanjanje mrlja postaje jako naporan posao.

Danas ima mnogo proizvoda za tu namjenu, ali možemo se prisjetiti kako su naše bake uklanjale mrlje. Donosimo nekoliko savjeta o tome kako se određene mrlje možete riješiti uz pomoć jeftinih i dostupnih sastojaka, a također i smjernice što ne biste trebali raditi kako bi vaše rublje dugotrajno bilo čisto i mirisno.

KRV

Za uklanjanje mrlja od krvi postoji nekoliko načina. Pored ispiranja pod mlazom hladne vode, ovakvu mrlju možete i namočiti u jako zasoljenu hladnu vodu. Nadalje, možete je pokušati ukloniti spužvicom i pjenom za za brijanje. Smjesa vode i amonijaka koju ćete ostaviti 20-tak minuta da djeluje također može pomoći. Kad je krv u pitanju treba samo paziti da temperatura vode nije topla ili vruća jer bi ove mrlje od krvi na bazi proteina mogla učiniti još tvrdokornijima. Dakle zapamtite, kad je krv u pitanju – samo hladna voda.

VINO

Za mrlje od vina i obična kuhinjska sol može poslužiti u kombinaciji s mineralnom vodom kako bi učinak bio bolji. Soda bikarbona je bolja opcija, a ocat kojeg imamo u kuhinjama sasvim je odlična zamjena skupim sredstvima za čišćenje. Na mrlje od crnog vina nemojte stavljati sol.

ČOKOLADA

Kod čokolade važno je pričekati da se mrlja dobro osuši te je tek tada otkloniti nožem ili spužvicom. Na mrlju možete staviti mješavinu tekućeg sapuna ili deterdženta i vode. Jednako tako dobro je mrlje od čokolade namočiti u toplo mlijeko.

TINTA

Mrlja od tinte možete ukloniti ako ih natapkate mlakim mlijekom. Također uz pomoć spreja za kosu ili čak obične paste za zube i spužvice. Mrlje od tinte s pamučnih površina možete ukloniti ako ih istrljate s alkoholom, a zatim isperete.

KAVA, ČAJ

Kod ovih mrlja pomaže mješavina žumanjca i glicerina, alkohola i octa bijelog vina, spužvica natopljena običnim deterdžentom za pranje suđa ili hladno mlijeko. Važno je otkloniti ih što je brže moguće.

RUŽ ZA USNE

Medicinski alkohol može vam pomoći kod ovakvih mrlja. Lagano ga utapkajte prstima na mrlju od rubova prema sredini. Lak za kosu također pomaže kod ovih mrlja, a možete koristiti i tekući deterdžent. Tragove make up-a s ovratnika košulje možete ukloniti pomoću pjene za brijanje i ručnika.

Trebate voditi računa da trljanjem mrlju možete još dublje uvući u tkaninu i na taj način možete oštetiti drag odjevni predmet. Mrlje lagano tapkajte kako biste ih uklonili. Vodite računa da bilo koju mrlju prije tretiranja sredstvom koje može pomoći prvo isperete u vodi, jer ako nanosite direktno na mrlju možete je učiniti tvrdokornijom. Vodite računa da radije nekoliko puta tretirate mrlju nego da stavite previše sredstva za tretiranje mrlja jer ćete teže isprati sredstvo.

Sredstva za uklanjanje mrlja nije dobro miješati. Određeni materijali također loše reagiraju na klor tako da trebate pripaziti kada su izbjeljivači u pitanju. Morate voditi računa i o materijalima sa kojih pokušavate skinuti mrlje. Svila i vuna jako su osjetljivi i imaju posebna sredstva za uklanjanje mrlja koja u sebi nemaju enzime. Enzimi koji su prisutni u ostalim sredstvima razbijaju proteinska vlakna te će uništiti vaše odjevne predmete.

I za kraj svakako nemojte odustati. Mrlje su naporne i skidanje može dugo trajati. Za potpuno čisto rublje možda ćete postupak trebati ponoviti nekoliko puta, ali biti ćete sretni kad spasite svoj omiljeni odjevni predmet.

 

 

Kingtrade - Trebate pomoć?Trebate pomoć?

Potražite odgovor u često postavljenim pitanjima, nazovite nas na +385 (0)21 679 400 ili pošaljite upit na mail i brzo će vas kontaktirati netko od našeg stručnog osoblja. Radno vrijeme ureda: PON/SUB: 07.30h – 20:30h