Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
0
Usporedba
0
Favoriti
KUHINJSKE NAPE, KRATAK VODIČ KROZ KUPNJU!

KUHINJSKE NAPE, KRATAK VODIČ KROZ KUPNJU!

Datum objave: 24. 09. 2020.

Tijekom kuhanja se na površine kuhinjskih ormarića i zidova izluči oko 4,5 L masnoće godišnje. Napa je dio svake kuhinje koji čini zrak u kuhinji tijekom i nakon kuhanja ugodnim i  čistim i nezaobilazan je dio kuhinjskog prostora. Svojim dizajnom je i dekorativni element te se može istaknuti kao centralni kuhinjski element. Svaka moderna kuhinja nezamisliva je bez kuhinjske nape, pogotovo ako dosta vremena provodite u kuhinji. Donosimo vam vodič za kupnju kuhinjske nape kako biste odabrali onu koja vam najviše odgovara i pritom uštedjeli. Kako bi se osigurala funkcionalnost nape važan je njen kapacitet, zatim vrsta nape koja odgovara vašim potrebama i na kraju dizajn kojim možete postići željeni ugođaj u vašem prostoru. Pravilnom ugradnjom i upotrebom nape značajno pridonosite čistoći zraka u kuhinji, ne zaboravite je uključiti na početku kuhanja i isključiti nekoliko minuta nakon kuhanja. Prije kupovine trebate voditi računa o rasporedu i veličini kuhinje i razmisliti o vremenu koje provodite kuhajući, naravno i o količini novca kojom raspolažete.

Vrste kuhinjskih napa

Po principu rada razlikujemo ventilacijske i filtracijske nape. Ventilacijske nape kroz ventilacijski otvor odvode usisni zrak vani. Filtracijske nape zrak iz prostorije pročišćavaju kroz filtere i zatim ga pročišćenog vraćaju u prostoriju. Ako ste u mogućnosti napraviti ventilacijski izlaz iz kuhinje svakako je preporuka ventilacijska napa. Ventilacijske nape najčešće dolaze s aluminijskim filterom koji je periv. Ako ga redovito čistite, nema potrebe da kupujete novi. Ventilacijske nape su tiše, ekonomičnije i imaju jači protok zraka. Sav dim i mirise kuhanja, vlagu i sl. odvode van, te nema potreba za mijenjanjem filtera. Ovisno o vrsti  cijevi koje koristite za odvod zraka, buka nape i njezina usisna snaga mogu se povećati ili smanjiti. Buku možete smanjiti ako rebraste cijevi zamijenite glatkima. Trebate također voditi računa da udaljenost između ventilacijskog otvora i nape bude što manja kako se snaga nape ne bi smanjivala. Pojedine cijevi imaju što kraće kutove tako da je veća usisna snaga.

Osim glavne funkcije čišćenja zraka za vrijeme kuhanja ventilacijske nape također pružaju i neke druge pogodnosti:

  • pružaju dodatnu rasvjetu prostoru u kojem kuhate
  • pridonose održavanju čiste kuhinje
  • smanjuju rizik od trovanja ugljičnim monoksidom
  • pomažu ohladiti tople kuhinje jer osim dima uklanjaju i višak topline

Za sve ostale prostore filtracijska napa je jedini izbor. Redovita promjena ugljenog filtera kod filtracijske nape znači i dodatne troškove, protok zraka je slabiji i ove nape su bučnije. Na filtracijskoj je napi potrebno mijenjati i ugljeni filter, a njegova se cijena razlikuje ovisno o modelu nape.

Po izgledu nape mogu biti ugradbene i samostojeće. Ugradbene možete postaviti ispod ili unutar kuhinjskih elemenata. U potpunosti se stapaju s dizajnom kuhinje i u pravilu su manjih dimenzija.

Nnape s dimnjakom

Kuhinjske nape s dimnjakom zadovoljavaju individualne zahtjeve zbog dimnjaka, te su zanimljivog dizajna izrađene od plemenitog čelika ili aluminija. Svaka napa ima svoj motor za usisavanje zraka, filtre za čišćenje zraka i rasvjetu sa halogenim ili LED žaruljama. Dizajn kuhinjskih napa našao je neiscrpan izvor u različitim materijalima koji se primjenjuju u njihovoj izradi. Osim plemenitog, nehrđajućeg čelika, aluminij dobiva sve više na značenju, a kombinira se s različitim staklenim oblicima i bojama. Teleskopski dimnjak nape može se izdužiti prema gore, te je tako podesiv za sve uobičajene visine prostorija.

Nape s dimnjakom su najčešće ventilacijske nape koje zrak odvode kroz dugačku cijev nalik dimnjaku koja se proteže do stropa. Postoje i reciklirajuće nape s dimnjakom, no kod njih dimnjak ima samo estetsku funkciju.

Otočne nape – mogu biti i ventilacijske i filtracijske, također se spajaju na strop, a u pravilu su malo većih dimenzija.

Zidne nape postavljaju se na zid vertikalno ili horizontalno.

Stropne nape su prikladne za kuhinje u kojima bi otočna napa ometala pogled npr. kod stanova s otvorenim prostorom gdje je kuhinja spojena s blagovaonicom i dnevnom sobom.

Pultne nape su integrirane u radnu površinu.

Kingtrade - Trebate pomoć?Trebate pomoć?

Potražite odgovor u često postavljenim pitanjima, nazovite nas na +385 (0)21 679 400 ili pošaljite upit na mail i brzo će vas kontaktirati netko od našeg stručnog osoblja. Radno vrijeme ureda: PON/SUB: 07.30h – 20:30h